Základní pravidla pro zařizování kuchyně by se daly shrnout do těchto bodů:

1. Ideální cesta směrem od ledničky je: lednička - odkládací plocha - dřez - přípravná plocha -  varná plocha - servírovací plocha -  stůl.

2. Uspořádání kuchyně do tvaru L či U ušetří zbytečný pohyb po kuchyni. Výhodné je také mít nábytek po obou stranách. Průchod mezi skříňkami však musí být alespoň 110 až 120 centimetrů, aby se vyhnuly dvě osoby.

3. Výška pracovní desky je mezi 85 - 105 cm opět dle výšky postavy. Pro běžné práce při přípravě pokrmů se doporučuje tzv. loketní výška, kdy je pracovní plocha umístěna přibližně ve výšce ohnutých loktů (tj. zpravidla 90 cm).

výška pracovní plochy kunyňské linky, kuchyňská linka, pracovní deska

4. Varná plocha může být níže. Pro dobrý přehled o tom, co zrovna bublá v nejvzdáleněji umístěném hrnci na plotně, je doporučováno snížit varné centrum alespoň o 10 cm pod úroveň pracovní desky.

5. Naopak dřez umístíme výše. Správnou výšku dřezu zjistíme tak, že dlaně by se měly volně dotýkat jeho dna. Hloubky různých dřezů nebývají shodné. Čím hlubší dřez, tím pak musí být skříňka pro jeho umístění vyšší.

6. Trouba by měla být umístěna v prostoru mezi úrovní očí a pasu, takže dno trouby od podlahy by mělo být vzdálené asi 115 cm.

7. Hlavní pracovní plochu umístěte mezi dřezem a sporákem. Tato plocha by měla být nejméně 80 cm široká a 60 cm hlubká.

8. Mikrovlnná nebo pečicí trouba zabudovaná do kuchyňské linky tak, abychom do ní viděli bez zbytečného ohýbání, či myčka umístěná o 25 cm výš nad podlahou omezí neustálé zatěžování zad.

9. Varná deska či dřez by neměly být odsunuty zcela do rohu kuchyně. Vzdálenost mezi nimi a stěnou by měla být alespoň 40 cm, jinak hrozí nebezpečí, že budete při práci narážet nádobím nebo lokty do zdi.

10. Kolem varného centra by měla být přípravná plocha pro již uvařené jídla nebo naopak pro suroviny, které budeme při vaření potřebovat. Minimální šířka jednotlivé přípravné plochy okolo varného místa by měla přesahovat 40 cm.  Nikdy neumísťujte sporák s troubou přímo do rohu v blízkosti dveří, jež se otevírají do kuchyně.

11. Pod okno nikdy neumisťujte plynovou varnou desku, průvan by mohl plamen zhasnout.

12. Dřez a myčka by měly být těsně u sebe. Opláchnutým nádobím tak nebudeme kapat po celé kuchyni.

13. Chladnička se zpravidla umisťuje do rohu, protože bývá velká a v prostoru by působila příliš robustně.

kuchyň, ergonomie kuchyně       kuchyň, ergonomie kuchyně

14. Horní skříňky umístíme tak vysoko, abychom na ně bez problémů dosáhli.  Horní skříňky by neměly být výše než 190 centimetrů od podlahy. Hloubka horních skřínek se má pro přehlednost o obsahu pohybovat kolem 15 až 30 centimetrů. Nejčastěji používané nádobí dáváme na spodní polici horní skřínky.

15. O výklopná dvířka horních skříněk se neuhodíte.

16. Pokud je pracovní plocha hlubší než 60 cm, umístíme horní skřínky níže, pro lepší dostupnost.

17. Všechny místa kuchyňské linky by měly být kvalitně osvětleny. Optimální je dlouhá trubicovitá zářivka.

18. Odpadkový koš umístíme v ideálním případě do skřínky pod dřez.

19. Odsávání par a pachů zajistí jen kvalitní digestoř. Odsavač par by měl být od varné desky vzdálen 60 až 70 cm.

20. V úložných plochách jako jsou šuplíky nebo skříňky využívejte moderní organizéry pro větší přehlednost.

kuchyň, ergonomie kuchyně       kuchyň, ergonomie kuchyně

21. Upřednostňujte výsuvné prvky - šuplíky. Do skříněk se musíte pro všechno více ohýbat, nepohodlně nádobí vyndávat a nepřehledně uklízet.

22. Pokud máte pod kuchyňskou linkou sokl, tak by měl být 10 - 15 cm vysoký a trochu ustupující, aby vznikl pohodlný prostor pro chodidla.

23. Často používané předměty ukládejte zásadně ve snadno a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a také v první úrovni oblasti horních skříněk.

inPage.cz - webové stránky, doména a webhosting snadno.